Primerjava baterij

Doseg vašega električnega vozila, lahko izračunate s pomočjo podatka o energetski zmogljivosti baterije. Ta se meri v vatnih urah (Wh). Za izračun potrebujete napetost v Watt-ih (W) in kapaciteto v Amper urah (Wh), ti pa preprosto pomnožite – napetost s kapaciteto (W x Ah = Wh). Če imate baterijo s 36 volti in 10 Ah, ima baterija 360 vatnih ur. Če ste učinkoviti s porabo energije pri električnem kolesu, bo vsak kilometer na poti porabil okoli 12 vatnih ur brez pomoči poganjanja, zato boste s 360 Wh naredili okoli 30 kilometrov. Doseg se lahko zelo razlikuje glede na temperaturo in kje (klanci, makadam) ter kdo (teža, način vožnje) ga vozi.

Primerjava baterij za električna kolesa

Baterije LiFePO4 v primerjavi z ostalimi baterijami.

Baterije so različnih kvalitet (tehnologij). Sestavljene so iz celic, katere so lahko cilindrične ali prizmatične. Če so Litij ion tehnologije, trajajo dlje in imajo višje število polnilnih ciklov (polnjenj). Cena je vezana na vatno uro (Wh).

250 W motor bo porabil 250 vatnih ur v eni uri, kar pomeni, da bo pri polni moči (360 vatnih ur), deloval 1 uro in 20 minut.

500 W motor bo porabil 360 Wh pri polni moči v manj kot 45 minutah. Če se boste s svojim 500 W motorjem vozili na pol moči (250 vatov), boste enako učinkoviti kot z 250 W motorjem, vendar se je veselju razpoložljive električne energije včasih težko upreti.

S pravilno uporabo do maksimalnega števila polnjenj

Za tiste s tehnično žilico povejmo, da je energetska vrednost baterije (LiFePo4) za električno kolo 130 W / kg. Zdaj lahko s pravilno uporabo baterije dosežemo tudi 2500 polnjenj. Da to dosežemo moramo slediti nekaj enostavnim smernicam. Baterijo po vsaki uporabi polnimo dokler se na priloženem polnilcu ne prižge zelena lučka. Pri tem bodimo pozorni, da je ne postavimo v bližino vnetljivih snovi ali vode, saj s tem tvegamo, da jo uničimo. Nazivna kapaciteta baterije pada v povezavi z iztrošenostjo. To pomeni, da ima LiFePo4 baterija pri 2000 ciklih še vedno 80 odstotkov nazivne kapacitete.